fbpx

Загрявката преди тренировка, стрeчингът и разгрявката след натоварване са изключително важни елементи, базови за пълноценната тренировка. Често обаче биват подценявани. Въпреки че първоначални знания и опит, свързани с тях да получаваме още в заниманията по физическо в училище, много хора днес ги пренебрегват. Ако сте сред тях не се чудете защо често се чувствате неподготвени за силово натоварване, а тялото ви изпитва дискомфорт.

Ако отделите време следващия път когато сте във фитнеса да погледате хората, ще забележите най-вероятно, че те често инвестират 90% от времето си за същинската част на тренировката, а загрявката е колкото „да се отбие номера“.

Абсолютно същото можете да забележите и в танцовата зала. Огромна част от прекараното време в нея се отделя за загрявка, стречинг и упражнения, подобряващи вестибуларен апарат, координация, сръчност, правилна стойка, баланс, издръжливост и др.

Загрявката е един от най-важните елементи от една репетиция, като основната цел е да ни предпази от контузии. 

ЗАГРЯВКАТА

Цели на загрявката

Основните цели на загрявката са:

 • Да повиши общата температура в тялото и мускулите.
 • Да подготви цялото тяло за енергична физическа дейност, като по време на този период сърдечната, дихателната, нервната и мускулно-скелетната системи повишават постепенно нуждите си за по-интензивна дейност.
 • Загрявката повишава мускулната ефикасност, намалява обтягането в мускулите, което е придружено често с болка, подобрява времето за реакция и скоростта на движението на мускулите и сухожилията.
 • Подходящата загрявка води до по-високата температура и повишената кръвна циркулация в тялото, което води до доставката на кислород в мускулите, в резултат на което се предотвратява изгарянето на нежелани отпадъчни продукти, които водят до болки в мускулите след тренировка, или така наречената мускулна треска.
 • Повишава гъвкавостта и увеличава диапазона на движение.
 • Освобождава натрупания стрес в тялото и ума.
 • Подобрява координацията. Поддържането на пълен диапазон на движение в ставите държи вашето тяло в по-добър баланс. Координацията и баланса ще ви помогнат да бъдете мобилни и по-малко склонни към контузии от падания, особено в по-напреднала възраст.

Как загряваме правилно?

Ето и няколко начина, по които построяваме правилно загрявката и да подготвяме тялото си за тренировка:

 • Винаги започваме със сгъване, обтягане и странично сгъване на мускулите по гръбначния стълб.
 • Продължаваме с ротация на ставите като наблягаме за начало на освновните: глезени, колене, тазобедрените стави, кръст, раменете и врата. Съвместното движение на ставите се улеснява благодарение на смазването им чрез синовиална течност, която се отделя по време на ротационното движение.
 • Важно е да се продължи с поне 5 мин. аеробни движения с цел повишаване на работата на сърдечно съдовата система, покачване на температурата в тялото и повишаване на кръвната циркулация както и зареждането на мускулите с кислород. Повишения кръвен поток в мускулите подобрява мускулното движение и гъвкавост и намалява вероятността от контузии.

Така се превръщаме в добри танцьори без контузии и болежки, винаги готови за нови предизвикателства!

А още най-добрия начин и ВИЕ да станете добри танцьори е като сте в залата често и давате всичко от себе си. Ползите от танците са безброй много и за тях можете да научите ТУК.

 • Искате да се запишете на танци, но се чудите къде и кога? Разгледайте нашите ШКОЛИ и намерете мястото където Вие ще се чувствате перфектно, а на детето си ще подарите възможност да инвестира в щастливото си бъдеще!
 • Организирате събитие и се чудите кое е нещото, което ще го направи неповторимо, различно и незабравимо? Разгледайте нашите ШОУ ПРОГРАМИ и изберете най-добрата за Вашия повод.

Проектът се реалзира с финансовата подкрепа на #НационаленФондКултура / Национален фонд „Култура“/ National Culture Fund, Bulgaria по програма “Подкрепа за организации в областта на любителското изкуство”.

Благодарим и на Съюз на организациите за любителско изкуство – СОЛИ / #СОЛИ за упорството и усилията тази програма да стане реалност!

Последвайте ни в социалните мрежи FacebookInstagramYouTube


0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.